2020Communiqués de PresseFlamandPresse

Belastingen van Belgische Werknemers Lager, Maar Nog Steeds Bij de Hoogste in Europa

Brussel, 16 juli 2020 – Belgische werknemers vieren 23 dagen eerder hun “Belastingvrije Dag” dan in 2013 en genieten van bijna € 4.500 meer aan nettojaarsalaris, volgens de 11de editie van De belastingdruk van typische werknemers in de EU die vandaag wordt gepubliceerd, hoewel ze de op twee na hoogste belastingen blijven hebben in de EU, na de inwoners van Frankrijk en Oostenrijk.

Met behulp van een consistente methodologie in alle landen, weerspiegelen de gegevens de belastingwerkelijkheid ervaren door echte, werkende mensen. De belastingvrijheidsdagen van 2020 zijn als volgt:

De Belgische “belastingverschuiving” heeft de kosten van werknemers in België aanzienlijk verlaagd, en het werkloosheidspercentage is nu het laagste percentage sinds het begin van het onderzoek (2010).

Belangrijkste bevindingen – België

  • Tot voor kort waren Belgen de duurste om in de EU in dienst te nemen; in 2020 kost het werkgevers minder om in België in dienst te nemen dan in Duitsland, Nederland, Oostenrijk of Luxemburg – België staat nog steeds 10de plaats wat nettoloon betreft.
  • Een werkgever in België besteedt € 2,01 voor een typische werknemer voor netto € 1 na belastingen – in vergelijking met een piek van € 2,34 in 2013.
  • Het “reële belastingtarief” van een Belgische werknemer (inclusief btw) is nu 53,8%, vergeleken met een EU-28 gemiddelde van 44,7%
  • De Belgische overheid verzamelt € 32.129 van een typisch Belgisch loon van arbeidskrachten (inclusief geschatte btw) – het 2de hoogste cijfer in Europa – toch levert het geen diensten op dit niveau. In de 28 EU-landen staat België op de volgende plaatsen in de ranglijst:
    • 10de lezen, 9de in wetenschappen, en 6de in wiskunde volgens het PISA-onderzoek van 2018 van onderwijssystemen van de OESO
    • 10de in het World Happiness-rapport van 2019 van de Verenigde Naties
    • 11de (laatste plaats) in de rangschikking van The Economist wat betreft respons op de coronacrisis

Citaat van co-auteur James Rogers:

“De ‘belastingverschuiving’ is nu voltooid en de resultaten zijn positief: historisch lage werkloosheid, en de koopkracht is gestegen. Maar toch krijgen Belgen geen waar voor hun geld van hun overheid: Werknemers elders in Europa betalen lagere belastingen terwijl ze betere gezondheidszorg, onderwijs en welzijn krijgen.”

“Belastingvrije dag” is de kalenderdag waarop een werknemer theoretisch stopt met het betalen van belastingen aan de staat en zijn/haar inkomsten begint te behouden. De gegevens in de kalender weerspiegelen de realiteit van echte, werkende mensen in de Europese Unie en de werkelijke kosten van het aannemen van werknemers in elke staat.

Het onderzoek van James Rogers en Cécile Philippe van Institut économique Molinari, gebruikt de salariscijfers van de OESO en de nationale statistieken als uitgangspunten. Loonbelastingberekeningen worden gemaakt door EY.

Opmerking voor redacteuren: Het Institut économique Molinari (IEM) is een onafhankelijke, non-profit onderzoeks- en onderwijsorganisatie. Het is haar missie om een economische benadering te bevorderen voor het onderzoek naar openbare beleidskwesties door innovatieve oplossingen aan te bieden die welvaart voor iedereen bevorderen.

Download het volledige onderzoek hier:

https://www.institutmolinari.org/wp-content/uploads/2020/07/tax_burden_EU_2020.pdf

Neem voor meer informatie contact op met de auteurs van het onderzoek:

James Rogers
Onderzoeker – Institut économique Molinari
james@institutmolinari.org
+ 32 497 946 840

Cécile Philippe
Directeur – Institut économique Molinari
cecile@institutmolinari.org
+33 678 869 858

Voir communiqué de presse en français
See media release in English

Vous pourrez aussi aimer

Bouton retour en haut de la page